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June 16, 2021 

 

VIA E-MAIL 
 
 
Richard C. Miadich, Chair  
Fair Political Practices Commission 
1102 Q Street, Suite 3000 
Sacramento, CA 95811 

 

 
 

Re: 
 
Agenda Item #9: Henning-Bray Opinion   

 
 

Dear Chair Miadich: 

We submit these comments on behalf of the California State Association of Counties 
(CSAC) and the California School Boards Association (CSBA) concerning the draft 
Henning-Bray Opinion that is before the Commission on June 17, 2021.  CSAC and CSBA 
appreciate the Commission’s consideration of our request for the opinion to provide 

clarity and to aid our members in their continuing efforts at regulatory compliance.   

As you know, FPPC Regulations 18420.1 and 18901.1 were promulgated in 2009, shortly 
after the California Supreme Court issued its decision in Vargas v. City of Salinas (2009) 
46 Cal. 4th 1.  Regulation 18420.1 states that “[a] payment of public moneys by a state 
or local government agency . . . made in connection with a communication to the public 
that expressly advocates the . . . qualification, passage, or defeat of a clearly identified 
measure, as defined in Section 82025(c)(1), or that taken as a whole and in context, 
unambiguously urges a particular result in an election” is a contribution or independent 
expenditure.  (FPPC Regulation 18420.1(a).)   

The Regulation goes on to define when a communication will be considered as one that 
unambiguously urges a particular result, stating:   
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a communication paid for with public moneys by a state or local governmental 
agency unambiguously urges a particular result in an election if the 
communication meets either one of the following criteria: 

(1) It is clearly campaign material or campaign activity such as bumper stickers, 
billboards, door-to-door canvassing, or other mass media advertising including, 
but not limited to, television, electronic media or radio spots. 

(2) When considering the style, tenor, and timing it can be reasonably 
characterized as campaign material and is not a fair presentation of facts serving 

only an informational purpose. 

(FPPC Regulation 18420.1(b).) 

At the same time as Regulation 18420.1 was promulgated, the FPPC enacted Regulation 
18901.1, regulating when a “mailing” sent at public expense “is prohibited by 
[Government Code] Section 89001.”  Regulation 18901.1 prohibits a mass mailing by a 
public agency that “is clearly campaign material or campaign activity such as bumper 
stickers, billboards, door-to-door canvassing, or other mass media advertising including, 
but not limited to, television, electronic media or radio spots” or if it can be 
characterized as campaign material by its “style, tenor, and timing . . . .”  (Ibid.) 

The regulation appears on its face to state a per se rule, e.g., that bumper stickers, 
billboards, door-to-door canvassing, or other mass media advertising (including, but not 
limited to, television, electronic media or radio spots) are considered to be 
communication that unambiguously urge a particular result in an election.  Indeed, FPPC 
staff indicated as much in an August 21, 2009 Staff Memorandum, which explained that 
that purpose of the language was to “provide…a bright-line test for campaign materials 
such as bumper stickers, billboards, door-to-door canvasing, or other mass media 
advertising.”  Electronic media was added to that list in 2017. 

However, in litigation related to these regulations (CSAC and CSBA v FPPC, Los Angeles 
Superior Court Case No. B174653), this Commission declared in its briefing that there is 
no per se rule.  Though the regulation states that a communication unambiguously 
urges a particular result in an election if it does “either one” of the two options listed in 
the regulations (i.e., either “bumper stickers, billboards, door-to-door canvassing, or 
other mass media advertising” or campaign speech as determined by the “style, tenor 
and timing” test), the Commission argued in the litigation that both elements of the 

regulation are in fact governed by the style, tenor and timing test.  
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The confusion over this issue prompted our opinion request.  For purposes of providing 
guidance to our members and other public agencies, and to gain maximum compliance 
with the regulations, we believe it would be helpful to have a formal opinion of this 
Commission on how the regulations will be interpreted.  In other words, is there a per se 
test such that any communication using one of the specified sources (billboards, 
electronic media, etc.) will be considered campaign communication subject to 
regulation, or does the style, tenor and timing test apply regardless of the means of 
communication? 

The draft opinion before this Commission provides such clarity by stating that there is 
no per se rule, and that the means of communication is not determinative when 
deciding whether a communication unambiguously urges a particular result in an 
election. 

We believe this is clearly the right result.  An example helps to illustrate the point.  In 
the Vargas decision, the California Supreme Court upheld communications generated by 
the City of Salinas.  These communications related to the impacts on the City if a ballot 
measure to repeal a utility user tax were successful.  The communications included a 
one-page summary document that was made available to the public at City Hall and in 
the City’s libraries, and articles published in the City newsletter that was mailed to 
residents at City expense. The Supreme Court applied the style, tenor and timing test, 

and concluded that the communications did not constitute unlawful campaign activities.   

In today’s environment, it is reasonable to expect that the same type of information 
that was mailed by the City of Salinas may very well be disseminated to residents 
through electronic media.  Rather than paying to print and mail hard copies of a 
newsletter, an agency might pay a software company to manage email lists of residents 
who have registered to receive electronic communications, and distribute the 
information through that electronic media.  If the exact same communication that was 
upheld by the Supreme Court in Vargas when sent in hard copy via mail – same text, 
same tone, sent at the same proximity to the election – were sent using electronic 
media today, it should similarly be found not to constitute unlawful campaign activity, 
notwithstanding the fact that Regulation 18420.1 specifies “electronic media” as a form 

of communication that unambiguously urges a particular result in an election. 

The draft opinion’s directive that the style, tenor and timing test will be applied 
regardless of the form of the communication helps achieve that result, and provides 
clarity to the regulated community on how the Commission will view the means of 
communication in enforcing this regulation.    
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We thank you for your consideration of this draft opinion. 

Very truly yours, 

 

 
 
Jennifer B. Henning 
Litigation Counsel 
California State Association of Counties 

 

 
Keith J. Bray 
General Counsel & Chief of Staff 
California School Boards Association 

 
 
 
 
 
cc: Vice Chair Catharine Baker 

Commissioner Abby Wood 
 Commissioner Dotson Wilson 
 Commissioner Frank Cardenas 
 Galena West, Executive Director 
 David Bainbridge, General Counsel 


