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PAUL D. SCHAEFFER

Lobbyist Questions

Sue McCarthy, a San Francisco attorney, has asked for answers to
a number of guestions concerning when a lawyer representing a
client before the PUC becomes a lobbyist. Following are the

questions plus my draft answers. I would appreciate your comments
as soon as possible.

QUESTION 1l: Do off-the-record conferences initiated by a member
of the Public Utilities Commission have the effect of triggering
the time test contained in 18239 (e) (1) (D)?

DRAFT ANSWER: Yes, because such off-the-record conversations
would be considered direct communications, which are not public
testimony, with an official of an agency to whom the public
testimony is directed.

QUESTION 2: Does time spent by counsel discussing the case with
the client and witness count toward any of the time tests?

DRAFT ANSWER: No.

QUESTION 3: Does time spent preparing legal briefs or memoranda
count towards any of the time tests contained in 18239(e)?

DRAFT ANSWER: No, Regulation 18239(e) (3) (B) states that time spent
on research (the gathering of information, statistics, studies,
analyses and the preparation of lecgal pleadings, briefs, memoranda
or the preparation of bill analyses) are not includable for the
purposes of meeting the time tests of subsection (e).
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QUESTION 4: 1Is time spent by counsel listening to testimony by
other parties involved in the hearing in which the counsel is
involved includable in the time tests found in subsection (e).

DRAFT ANSWER: No.




p S il GRAHAM & JAMES

surze % = NE MAR,TIME FLAZA CABLE ADCBESS AL, mve —es

S PR . ei had “CHALGRAY"
izt I a0 g SAMN FRANCISCO, CALIFORNIA 9311

AL ECEI A, \ A

LT. T. 8230842
ceane TALFIF A TELES-SAE ‘a5 ©35-2'71 R C a 273302

Re: Direct Connmunication Undarxr
FPPC Rog. §18239(e) (2) (D)
Our File: PROP 9

Digaiy” My, Stexrn:

Attorneys practicing before the Public Utilities
Commission are not required to register as lobbyists within
the meaning of §82039 of the Government Code unless a sub-
stantial or regular portion of their activities for which
thcy receive economic consideration is for the purpose of

"influencing . . . administrative action". A regulation
adopted by the Fair Political Practices Commission on
August 20, 1975, provides certain time tests which must be
net before such an attornzy is in fact considered to have
engaged in these activities a substantial or regular portion
of his time. §18239(e) (2) (D) providnq that, if the indivi-
dual spends one hour in direct comrunication which is not
public testimony with officials of the agency to whom the
publlc testimony is direct~?, as well as 40 hours engaging
in such public testimony, the substantial or regular test
will have been exceedad.

We are concernad whether certain activities of
attorneys which are normally thought of as involving the
practice of law and not traditional "lobbying" may be con-
sidered to constitute thez type of "direct communication" which
is covered by this regulation. We refer specifically to pre-hearing.
conferences which attorneys representing clients in proceed-
ings before the Public Utilities Conmission engage in at the
rcquest of the hearing examiner assigned to thc case. These
conferences gencrally are on the public record; however, cer-
tain examiners have a practice of occasionally going off the
record during the course of the conference for the purpose of
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