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FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION

April 2, 1996

Kathryn J. Tobias
Chief Counsel
California Integrated Waste Management Board

8800 Cal Center Drive
Sacramento, California 95826

Re: Your Request for Informal
Assistance
Our File No. 1-96—089

Dear Ms. Tobias:

This is in response to your request for advice regarding the

post—governmental employment provisions of the Political Reform

Act (the “Act”) •1 Since you have not identified the employee on
whose behalf you are requesting advice, we treat your letter as a

request for informal assistance pursuant to the provisions of

Regulation 18329(c).2

QUESTIONS

1. May an ex-employee of the California Integrated Waste

Management Board (“CIWMB”) carry on a social conversation with

CIWMB employees, on the telephone or in person at the CIWMB’s

offices?

2. May the ex—employee act as the “liaison” for an organiza

tion if this designation simply means that he or she will receive

mailings and other information from the CIWMB?

1
Government Code Sections 81000-91015. All statutory references

are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission

regulations appear at 2 California Code of Regulations, Sections

18000—18995.

2 Informal assistance does not provide the requestor with the

immunity provided by an opinion or formal written advice.

(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section

18329(c) (3) .)
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3. What if the ex-employee’s liaison will be involved with
discussions regarding CIWMB activities which may affect his or her
organization? May the ex—employee act as the “program director”
or “grant manager” for an organization where the “program” is
being funded by a grant from the CIWMB?

4. What if the ex-employee in this capacity would have no
direct communication with the CIWMB?

5. What if the ex-employee in this capacity would have to
negotiate the terms and conditions of a contract for the grant?

6. What if the ex-employee in this capacity would have to
submit requests for payment pursuant to the contract?

7. May the ex-employee submit a grant application on behalf
of an organization which he or she signs on behalf of the
organization?

8. What if he or she did not sign the grant application, but
his or her name appears in various parts of the application?

9. What if the grant application, in providing information

on how the organization is qualified for and capable of performing

under the grant, provided the ex—employee’s name and resume as

proof of its qualifications?

10. May the ex—employee participate in a conversation with

CIWMB staff or board members regarding CIWNB’s activities?

11. What if the ex-employee simply sat in the room while
such a conversation occurred, but did not actively participate in
the conversation?

12. Would the answer differ if the meeting were an open
Board meeting in a large room with numerous attendees as opposed

to a meeting in a CIWMB staff or board member’s private office?

13. Once a violation has occurred, is there anything the
CIWMB can do to protect the integrity of its decisionmaking
process which would protect it from a challenge pursuant to
Government Code section 91003(b)?

14. For instance, would a memorandum to file, or letter to

the ex-employee involved, specifying that the contact(s) in
question would not be considered in the. CIWNB’s decisionmaking
process prevent such a challenge?

15. If the “contact” involved written material in a grant

application, would a memorandum to file specifying that the
information in question would not be considered in the CIWMB’s

grant review process prevent such a challenge?



File No. A—96--089
Page 3

16. If CIWMB staff or board members suspect that a
prohibited contact may occur, what actions can they take to
prevent it?

17. For instance, if an ex—employee is about to participate
in a meeting regarding board activities, can he or she be
prevented from entering the room?

18. Can a letter from the ex—employee be sent back with a
letter indicating that it has not been accepted and will not be
considered in any decision to be made by the CIWMB?

19. Can a grant application that the ex-employee submits to
the CIWMB be rejected from consideration?

20. Could the CIWMB be subject to the provisions of
Government Code section 83116.5 for aiding and abetting a
violation of the Political Reform Act, if it took no action to

stop a suspected violation of Government Code section 87406?

CONCLUS ION

The Act’s revolving door provisions prohibit former employees

from influencing legislative or administrative action of their

former agency for compensation.

jy communication that is intended to influence
administrative or legislative action is prohibited by Section

.87406. On the other hand, social calls and contacts with agency

employees for the purpose of obtaining general information are

permitted.

We are unable to give you specific advice on how the board

can protect its decisionmaking process from reversal based on

former employees’ violations of the Act; however, the CIWMB should

educate its current employees concerning the revolving door
provisions of the Act.

FACTS

From time to time, the California Integrated Waste Management

Board (“CIWMB”) has employees who leave state service and become

employed in the private waste industry, as consultants or in some

other capacity where they represent their employer in matters

before the CIWMB. Typically, questions have arisen about the

extent and nature of contacts that they may have with the CIWMB

during their first 12 months after leaving.
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ANALYSIS

Section 87406(d) (1) of the Act provides that no officer or
designated employee of a state administrative agency:

for a period of one year after leaving
office or employment, shall, for compensation, act
as agent or attorney for, or otherwise represent,
any other person, by making any formal or informal
appearance, or by making any oral or written
communication, before any state administrative
agency, or officer or employee thereof, for which
he or she worked or represented during the 12
months before leaving office or employment, if the
appearance or communication is made for the purpose
of influencing administrative or legislative
action, or influencing any action or proceeding
involving the issuance, amendment, awarding, or
revocation of a permit, license, grant, or
contract, or the sale or purchase of goods or
property.”

Pursuant to Section 87406, for one year after a designated
employee of the CIWMB leaves the Board, the employee may not, for

compensation, act as representative or agent for any person before

the Department for the purpose of influencing3 administrative4or
legislative5 action or any action or proceeding involving the
issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license,

grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.
(Section 87406.)

However, communications with an agency that are not for the

purpose of influencing administrative or legislative action are

“Influencing legislative or administrative action” includes
influencing by any means, including but not limited to the
provision or use of information, statistics, studies or analyses.

(Section 82032.)

“Administrative action” is defined in Section 82002 as the
proposal, drafting, development, consideration, amendment,
enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or

other action in any rate—making proceeding or any quasi—
legislative proceeding.

Section 82037 defines “legislative action” as the drafting,
introduction, consideration, modification, enactment or defeat of

any bill, resolution, amendment, report, nomination or other

matter by the Legislature or by either house or any committee,

subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or

employee of the Legislature acting in his or her official

capacity. “Legislative action” also means the action of the

Governor in approving or vetoing any bill.
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not restricted by Section 87406. For example, an ex-employee
could attend informational meetings with the agency, or request
informatiàn from the agency concerning existing laws, regulations,
or policies, so long as the employee does not attempt to influence
administrative or legislative action. (See Bagatelos Advice
Letter, No. 1—91—202; and Regulation 18202(a) (1).)

In addition, the Commission has advised that a former agency
official may draft proposals on a client’s behalf to be submitted
to the agency so long as the former employee was not identified in
connection with the client’s efforts to influence administrative
action. (Cook Advice Letter, No. A-95-32l; Harrison Advice
Letter, No. A-92-289.)6 Similarly, the ex-employee may use his
or her expertise to advise clients on the procedural requirements,
plans, or policies of the employee’s former agency so long as the
employee is not identified with the employer’s efforts to
influence the agency. (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)

Certain other informal contacts may not be considered
influencing. For example, an ex—employee may request information
concerning anything that is a matter of public record, such as
existing laws, regulations or policies. (Harrison Advice Letter,
supra.) Further, an ex—employee may attend informational meetings
or public forums if the attendance is not for the purposes of
influencing agency actions. (Craven Advice Letter, No. A—93—057.)

We now proceed to the specific issues addressed in your
letter. Keep in mind that advice about the revolvingdoor
provisions is entirely dependent on the individual circumstances
of any contact between an agency and the agency’s former employee.

Since you have asked several general questions about possible
contacts with your agency, rather than specific questions
involving particular employees, we must provide you with general
guidance rather than specific advice. If you have questions about

specific incidents, we encourage you or your former employees to
seek formal written advice.

Ex-Einployee Activities

An ex—employee may carry on a social conversation with CIWMB
employees if the conversation is not intended to influence
administrative or legislative action. The ex—employee may receive

general information concerning anything that is a matter of public

record, such as existing rules or regulations. (Bagatelos Advice

Letter, supra.)

The ex—employee may act as the program director for an
organization where the program is being funded by a grant from the

6 The inclusion of the ex—employee’s name on the employer’s

normal letterhead will not constitute an appearance before or

communication to the employee’s former agency. (Perry Advice

Letter, No. A—94-004.)
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CIWMB, but may not have any oral or written communication with the
CIWMB for the purpose of influencing administrative or legislative
action on that program. Thus, the ex—employee may not act as a
“liaison” for a specific program or grant if the ex—employee will
act as the board’s contact to receive program specific
information. The ex—employee may not negotiate the terms and
conditions of a contract for the grant or identify himself or
herself on any requests for payment pursuant to a contract. (Cook
Advice Letter, supra.)

Similarly, the ex-employee may not identify himself or
herself on any grant application on behalf of an organization.
This includes signing the grant application, providing the ex
employee’s name and resume as proof of the organization’s
qualifications or otherwise placing the ex—employee’s name
anywhere on the grant application. (Cook Advice Letter, supra.)

The ex—employee may not participate in conversations or
meetings with CIWMB staff or board members on specific grant
applications if the conversations are for the purpose of
influencing administrative or legislative action. (Craven Advice
Letter, supra.) Whether a particular meeting or conversation is
for the purpose of influencing legislative action will depend on
the individual facts of the case. For instance, if the employee
attends a public meeting with numerous other attendees where there
are several topics discussed, it may be possible to infer that
mere attendance is not for the purpose of influencing the agency’s
action. Conversely, where there is a small meeting to discuss a
particular administrative or legislative action, it may be
inferred that the ex—employee’s mere presence at the meeting is
intended to influence agency action. Therefore, whether the ex—
employee may attend such a meeting depends greatly on the facts of
that particular meeting and the ex-employee’s intentions in
attending the meeting. We are unable to give you advice on when
such a contact might be prohibited absent additional facts.

CIWMB Actions

It is not within the scope of our advice function to issue
advice on how to protect the CIWMB from a challenge pursuant to
Government Code section 91003 (b). Whether a CIWMB decision will
be subject to such a challenge will depend on the facts in an
individual case.

Further, we cannot say whether a memorandum to the file
stating that improper contacts will not be considered in the
decisionmaking process will prevent such a challenge. We
encourage the CIWMB, however, to educate their employees on the
requirements and prohibitions in Section 87406 and we have
enclosed a copy of our revolving door information outline for you
to distribute to your employees if you choose. Such education may
prevent current CIWMB employees from engaging in improper contacts
while still employed by the agency and assist them in complying
with the Act when they leave state employment.
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You ask what actions CIWMB employees can take to prevent
prohibited contact, such as barring ex—employee’s from CIWMB
meetings and returning letters and grant applications that
identify former employees. Such issues will depend on the
internal procedures at CIWMB and we cannot give advice on those
questions.

Finally, you ask whether the CIWMB could be subject to the
provisions of Section 83116.5 for aiding and abetting a violation
of the Act. Generally, mere participation in a decision would not
constitute aiding and abetting under the Act. (Section 83l16.5.)7
However, such a question ultimately depends on the particular
facts and circumstances of each case.

If you have any further questions, please feel free to
contact me at (916) 322-5660.

SGC:LR:ak

Sincerely,

Section 83116.5 provides that any person who purposely or
negligently causes any other person to violate any provision of
this title, or who aids and abets any other person in the
violation of any provision of this title, shall be liable for
administrative penalties under the Act.

Steven C. Churchwell
General

Counsel, Legal Division


